Efterätter
Något gott att avsluta måltiden med

Äppelkaka
150 g smör eller margarin
1 dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
8 äpplen
1 tsk vaniljsocker
3 msk hackad mandel
Kanel så mycket du törs eller 3 msk
Gör så här
1. Skala och kärna ur 8 stycken äpplen
2. Skär äpplena i tunna skivor
3. Blanda äpplen kanel och vaniljsocker i en bunke
4. Smält smöret och låt det svalna något
5. Vispa ägg och socker poröst
6. Tillsätt det smälta smöret
7. Blanda mjölet och bakpulvret
8. Tillsätt mjölkblandningen under vispning
9. Häll hälften av smeten i en smörad och brödad form
10. Lägg hälften av äppleskivorna på smeten
11. Fyll på med resterande smet
12. Lägg det resterande äppleskivorna på smeten
13. Avsluta med att strö hackad mandel på kakan
14. Grädda i ugnen i 175 grader i 25 min
Servera kakan tillsammans med vaniljglass eller vaniljsås
Tips: Några korn av flingsalt på äpplena förhöjer smaken
Våfflor
Goda frasiga våfflor
- 125 g smör eller margarin
- 2 dl mjölk
- 4 dl vetemjöl
- 2 ägg
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 2 dl iskallt vatten
Gör så här:
- Smält smöret eller margarinet
- Kyl vattnet i kylskåp
- Vispa ihop alla ingredienserna till en jämn smet
- Låt smeten svälla i minst 20 minuter gärna längre
- Grädda våfflorna och lägg de färdiggräddade våfflorna på ett galler för att behålla frasigheten.
- Servera genast med sylt och vispad grädde