Fågel

Spansk kycklinggryta med saffransris

God kycklinggryta ,ed spännande smaker

4 portioner

tid ca 45 min

Ingredienser

800 g kycklinglårfilé

2 gula lökar

100 g jamon serranoskinka eller ett pkt bacon

100 g chaminjoner

1 röd paprika

2 vitlöksklyftor

2 tsk rökt paprikapulver

1 tärning kycklingbuljong

1 burk krossade tomater

1 tsk salt

1 tsk finmald svartpeppar

1 tsk timjan

1 dl rött vin

Gör så här

  • Blanda rökt paprikapulver, salt och peppar i en skål. Lägg ner kycklingfiléerna, rör runt och låt ligga medan du förbereder grönsakerna.
  • Finhacka lök, vitlök och jamon serranoskinka eller baconet. Strimla paprikorna.
  • Hetta upp olivolja i en stekpanna med hög kant och stek de hela kycklingfileerna på bäda sidor tills den fått fin färg. Ta upp och lägg åt sidan.
  • Lägg ner lök, paprika och skinka i stekpannan och fräs några minuter tills löken är genomskinlig. Blanda ner vitlöken och timjan.
  • Dela kycklingen i mindre bitar ca 3x3 cm
  • Häll på rödvinet och låt allt puttra tills hälften av vinet kokat bort.
  • Blanda i buljong, tomatkross och kycklingfiléerna. Koka upp och låt puttra ca 15 minuter.
  • Smaka av med salt och peppar.

Saffransris

4 dl kycklingbuljong

2 dl basmatiris

1 g saffran

  • Koka upp kycklingbuljong tillsammans med saffran och låt puttra ca 5 minuter. Häll i riset ochlåt puttra under lock tills riset är färdigt ca 15 min.

Servera kycklinggrytan tillsammans med saffransriset, toppa med hackad persilja.


Rimmad hel kyckling i ugn

God kyckling som sköter sig själv i ugnen

1 st hel kyckling ca 1 kg

½ dl salt (Till rimmandet)

1 l vatten

Valfria örtkryddor

Gul lök, Vitlök

Gör så här

1. Blanda salt och vatten

2. Lägg i den hela kycklingen och låt den ligga i saltlagen i 12 timmar eller ett dygn

3. Fyll kycklingen med t.ex morot, lök, vitlök, purjolök, chilli och örtkryddor. Ta vad du har hemma

4. Lägg kycklingen i en ugnfast form. Salta och peppra

5. Vill du ha ett knaprigt skinn så pensla kycklingen med lite smält smör

6. Ställ in i ugnen på 200 grader och låt stå tills innetemperaturen är minst 72 grader. Ca en timme.

7. Låt kycklingen svalna något och rensa den

8. Spara skyn. Sila den och använd den för att göra en currysås

9. Servera kycklingen med kokt ris och en god currysås.


Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång