Fisk

Goda Recept på Fisk och skaldjur...
Gratinerad Hummer

2 portioner
1 kokt hummer
4 champinjoner
smör
1 msk konjak
1/2 msk mjöl
1/2 msk smör
1 dl grädde
1 äggula
1 dl riven parmesan
salt, peppar
riven ost till gratineringen
Gör så här
Dela humrarna på längden och ta ut allt kött, även ur klorna. Ta vara på skalhalvorna. Skär champinjonerna i klyftor och fräs dem sakta i lite smör. Skär hummerköttet i bitar och lägg det bland champinjonerna. Värm sakta och häll i konjak.
Fräs mjöl och smör i en kastrull och tillsätt grädde under kraftig vispning. Vispa ihop äggula med lite grädde och tillsätt det i grädden, det får inte koka. Salta och peppra och vispa ner osten, smaka av, såsen ska vara ganska tjock.
Blanda försiktigt såsen med champinjonerna och hummerköttet. Fyll hummerskalen med blandningen och strö på riven ost. Gratinera under grillelementet tills ytan fått en vacker gyllenbrun färg. Garnera med färska örter och servera genast.
Saffransdoftande fiskgryta
4 personer
1/2 bit fänkål
400 gr lax
400 gr torsk
2 charlottenlökar
3 morötter
4 medelstora potatis
1 dl skalade räkor
1 påse saffran
fiskfond
1 dl vitt vin
1 klick tomatpasta
1 kryddmått malen timjan
Gör så här
Hacka rotfrukter och lök i ganska stora bitar
Skär fisken i lika stora bitar
Fräs rotfrukterna och löken i en gryta några minuter i olja
Häll på 5 dl vatten, fiskfond, saffran, vitt vin , tomatpasta och kryddor
Koka tills rotfrukterna är mjuka. Späd med mer vatten vid behov
Lägg i fiskbitarna och koka på svag värme i 3-4 minuter tills fisken är klar
Häll i räkorna och eventuellt lite grädde och smaka av med salt och peppar
Servera med något gott bröd och eventuellt lite vitlöksyoghurt
Tid ca 40 min
Tompas Fish and Chips
Detta recept så nämns
2 pers
Fisk
Tina de frysta fiskfileerna i ugnen i 15 minuter.
Kör fiskfileerna i Airfryen i ytterligare 10 minuter.
Potatis
Skär potatisen i centimeter stora stavar. Med eller utan skal
Skölj potatisen noga i en skål med vatten så att så mycket som möjligt av stärkelsen sköljs bort
Torka potatisen med en ren kökshandduk.
Blanda potatisen med olja, se till att alla sidor av potatisen blir oljade.
Fritera potatisen i ca 15 minuter i Airfryen tills den blir krispig och ljusbrun
Remouladsås
2 matskedar pickelsgurka
1 tesked Dijonsenap
1 dl rysk yoghurt
Blanda ihop ingredienserna, smaksätt med ett par droppar citronsaft och salt och peppar. Blir
Såsen för sur så kan man tillsätta några droppar honung.
Servera fisk och pommes fritten med gröna ärtor och några citronklyftor.