Kötträtter
Goda kötträtter

Plankstek
2 portioner
2 skivor ryggbiff
4 skivor bacon
1 knippe sparris
4 stora chapinjoner
1 dl skalade räkor
Bearniseås
2 äggulor
1 finhackad charlottenlök
50 gram smält smör
1 tsk malen dragon
1 msk vinäger
Potatismos
5 medelstora potatisar
1/2 dl vispgrädde
1 ägggula
Gör så här
skala och koka potatisen
Stek biffarna i hög värme hastigt på båda sidor i en grillpanna. Salta och peppra
Stek svamparna tills de får färg
bryt av sparrisen träiga ända och linda bacon kring sparrisen. Gör två knyten
Bearnaisesås
Smält smöret i en kastrull eller i mikron. Ställ åt sidan
Finhacka schalottenlöken
Koka schalottenlök, vinäger och dragon i några minuter. Tillsätt ca 1 msg vatten
Sila bort lök och dragon
Häll tillbaka vätskan i kastrullen
Ställ kastrullen i vattenbad
Tillsätt två äggulor
Vispa äggen och låt såsen tjockna
Häll i det smälta smöret i en tunn stråle. Vispa hela tiden.
Tillsätt eventuellt några droppar kallt vatten
Smaksätt såsen med salt och peppar och lite citronsaft
Potatismos
Mosa potatisen
Tillsätt grädden och äggulan
Salta och peppra
Spritsa potatismoset längs kanterna på två ekplankor
Lägg biffarna mellan potatismoset
Garnera med de stekta svamparna och tomaterna
Lägg sparrisknytena ovanpå biffarna
Gratinera i ugn i 225 grader i ca 10 min eller till potatismoset har fått färg
Strö de skalade räkorna över biffarna och klicka på bearnaisesåsen
Servera de varma plankorna direkt och njut. Gärna med ett fylligt rödvin
Färsbiffar med fetaost klyftpotatis och Tzaziki
2 personer
400 gr nötfärs
1/2 paket bacon
1/2 gul lök
1/2 paket feta ost
1 dl ströbröd
1 dl grädde
1 ägg
1 msk kalvfond
1 msk japansk soja
Några droppar worcestersås
Tzatziki
1/2 riven gurka
2-3 pressade vitlöksklyftor
Salt
Klyftpotatis
4 medelstora potatisar
1 krm malen timjan
Flingsalt
Gör så här
Börja med tzatiken
Riv gurkan på den grova sidan av rivjärn Låt den rivna gurkan rinna av i en sil
Blanda gurka och yoghurt och pressa i vitlöksklyftorna
Smaksätt med salt och låt stå i kylskåp en stund
Klyftpotatis
Sätt ugnen på 200 grader
Skölj potatisen
Skär den råa oskalade potatisen i klyftor
Skölj klyftorna igen och låt dem torka i en kökshandduk
Lägg potatisen i en ugnsform
Häll på timjan salt och olja
Rota runt med händerna så att allt blir blandat
Sätt in formen i ugnen. Rör om några gånger
Potatisen tar 25-30 min att bli klar
Färsen
Skär baconskivorna i små bitar och stek tills de blir knapriga. Låt de rinna av på lite hushållspapper
Häll i grädden och ströbrödet i en bunke. Rör omkring och låt svälla i 5 min
Finhacka löken och blanda ner i smeten tillsammans med köttfärs, smulad fetaost och övriga ingredienser
Blanda smeten väl
Forma runda biffar av smeten
Stek ca 5 min tills de är genomstekta
Servera de stekta biffarna tillsammans med klyftpotatisen och tzatzikin med en grönsallad.
Irish Stew med Colcannon
Irländsk nationalrätt, avnjutes lämpligen med rött vin och kanske ett glas Irländsk Whisky
400 gr Grytbitar
1 pkt bacon
1 stor gul lök
2 klyftor vitlök
2 morötter
1 flaska mörk öl av Irländsk typ
1 lagerblad
2 buljongtärningar
1 msk vetemjöl
Gör så här
Skär köttet i mindre bitar
Hacka bacon, morot, lök och vitlök
Fräs bacon, lök och vitlök och ställ åt sidan
Fräs köttet i en gryta. Pudra över vetemjölet och rör om
Tillsätt öl lite i taget.
Lägg i de hackade morötterna och lagerbladet
Lägg i bacon och lökfräset.
Låt koka länge på svag värme. Gärna 3 timmar
När grytan är klar tillsäät en matsked svart vinbärsgele. Salta och peppra
Servera rykande varm med colcannon och häll rikligt med hackad persilja på grytan.
Colcannonon
7 medelstora potatis
1 hackad stekt lök
1 morot finstrimlad
Persilja
Riven ost
Mosa den kokta skalade potatisen med gräddmjölk och lite smör
Koka morotsstrimlorna i en minut
Blanda morot och lök med moset
Strö över lite riven ost
Lägg moset i en ugnsäker form och grädda i 200 grader tills osten har smält. Ca 10 min
Servera till grytan med hackad persilja..
Katalanska Köttbullar
Goda köttbullar med spännande smaker
4 portioner
Köttbullar:
400 g köttfärs gärna blandfärs
3 msk Philadelphiaost med vitlökssmak
1 ägg
1 dl hackad persilja
2 hackade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm peppar
1 krm kanel
olivolja
Sås:
1 gul lok
1 vitlöksklyfta
1 paprika
olivolja
chilli
1 dl rött vin
1 burk krossade tomater
1 tsk strösocker
flingsalt
1 dl hackad persilja
Gör så här:
1. Blanda färs, ost, ägg, persilja, vitlök, salt och kryddor i en bunke.
2. Rulla smeten till sma köttbullar och bryn dem i olivolja och lite smör.
3. Hacka lök och vitlök och chilli. Strimla paprikan. Fräs grönsakerna i olivolja.
4. Tillsätt rödvinet, tomater och socker. Koka ihop under lock 15-20 minuter.
5. Blanda i köttbullar och persilja och koka cirka 5 -10 minuter.
Servera med klyftpotatis
Fyllda paprikor med tomatsås
GOD OCH MÄTTANDE RÄTT. PASSAR BÅDE TILL FEST OCH VARDAG.
2 port
4 Paprikor (snackpaprika går bra)
250 gr Köttfärs
1 Choritzokorv
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ dl riven ost
1 hekto Champinjoner
1 dl kokt ris
2 krm paprikapulver
Salt
Peppar
Gör så här:
Skölj paprikorna och skär ett lock av den övre delen. Om snackpaprika dela dem på mitten
Rensa bort kärnor och innanmäte från paprikan
Pensla paprikorna med olja och strö över lite salt
Stek och hacka köttfärsen så att den blir smulig
Ta av skinnet från chorizon
Hacka chorizo, lök, vitlök och svamp i små bitar
Blanda den hackade chorizon, löken, vitlöken och svampen och riset med den stekta köttfärsen
Tillsätt paprikapulvret
Stek blandningen på svag värme i 10 min. Späd med lite vatten.
Tomatsås
1 burk passerade tomater
1 matsked tomatpaste
1 buljongtärning
1 dl vatten
2 lagerblad
Några blad färsk basilika och salvia
1 krm paprikapulver
Salt
Peppar
Häll tomatsåsen i en ugnfast form
Fyll paprikorna med köttfyllningen
Stoppa ner några äppelklyftor i såsen. Kan uteslutas men paprika och äpple passar bra ihop.
Lägg i de fyllda paprikorna i formen med sås.
Strö över riven ost på de fyllda paprikorna.
Gratinera i ugn i ca 30 min i 200 grader (varmluft)
Servera med bröd och en grönsallad
Falukorv i ugn
God och lättlagad vardagsmat

Falukorv i ugn
1 halv falukorvsring
1 lök
1 tomat
4 skivor ost
Senap
Ketchup
Riven ost
4 stora potatisar
½ dl gräddmjölk
Gör så här
Ta av plasten på korven
Skär skåror i korven men inte rakt igenom
Fyll skårorna med ostskivor, lök och tomat
Blanda senap. ketchup, riven ost med lite grädde
Pensla blandningen över korven och strö över lite ströbröd
Potatismos
Koka potatisen
Mosa potatisen med en elvisp
Smaksätt med grädde och en klick smör. Salta och peppra moset
Tillsätt ett ägg
Lägg korven i en ugnsfast form och fördela moset på den lediga sidan av formen.
Grattinera i 20 -30 min
Servera med en sallad och garnera med tomater och ärtor.