Kötträtter

Goda kötträtter

Plankstek



2 portioner

2 skivor ryggbiff

4 skivor bacon

1 knippe sparris

4 stora chapinjoner

1 dl skalade räkor

Bearniseås

2 äggulor

1 finhackad charlottenlök

50 gram smält smör

1 tsk malen dragon

1 msk vinäger

Potatismos

5 medelstora potatisar

1/2 dl vispgrädde

1 ägggula

Gör så här

skala och koka potatisen

Stek biffarna i hög värme hastigt på båda sidor i en grillpanna. Salta och peppra

Stek svamparna tills de får färg

bryt av sparrisen träiga ända och linda bacon kring sparrisen. Gör två knyten

Bearnaisesås

Smält smöret i en kastrull eller i mikron. Ställ åt sidan

Finhacka schalottenlöken

Koka schalottenlök, vinäger och dragon i några minuter. Tillsätt ca 1 msg vatten

Sila bort lök och dragon

Häll tillbaka vätskan i kastrullen

Ställ kastrullen i vattenbad

Tillsätt två äggulor

Vispa äggen och låt såsen tjockna

Häll i det smälta smöret i en tunn stråle. Vispa hela tiden.

Tillsätt eventuellt några droppar kallt vatten

Smaksätt såsen med salt och peppar och lite citronsaft

Potatismos

Mosa potatisen

Tillsätt grädden och äggulan

Salta och peppra

Spritsa potatismoset längs kanterna på två ekplankor

Lägg biffarna mellan potatismoset

Garnera med de stekta svamparna och tomaterna

Lägg sparrisknytena ovanpå biffarna

Gratinera i ugn i 225 grader i ca 10 min eller till potatismoset har fått färg

Strö de skalade räkorna över biffarna och klicka på bearnaisesåsen

Servera de varma plankorna direkt och njut. Gärna med ett fylligt rödvin


Färsbiffar med fetaost klyftpotatis och Tzaziki



2 personer

400 gr nötfärs

1/2 paket bacon

1/2 gul lök

1/2 paket feta ost

1 dl ströbröd

1 dl grädde

1 ägg

1 msk kalvfond

1 msk japansk soja

Några droppar worcestersås

Tzatziki

1/2 riven gurka

2-3 pressade vitlöksklyftor

Salt

Klyftpotatis

4 medelstora potatisar

1 krm malen timjan

Flingsalt

Gör så här

Börja med tzatiken

Riv gurkan på den grova sidan av rivjärn Låt den rivna gurkan rinna av i en sil

Blanda gurka och yoghurt och pressa i vitlöksklyftorna

Smaksätt med salt och låt stå i kylskåp en stund

Klyftpotatis

Sätt ugnen på 200 grader

Skölj potatisen

Skär den råa oskalade potatisen i klyftor

Skölj klyftorna igen och låt dem torka i en kökshandduk

Lägg potatisen i en ugnsform

Häll på timjan salt och olja

Rota runt med händerna så att allt blir blandat

Sätt in formen i ugnen. Rör om några gånger

Potatisen tar 25-30 min att bli klar

Färsen

Skär baconskivorna i små bitar och stek tills de blir knapriga. Låt de rinna av på lite hushållspapper

Häll i grädden och ströbrödet i en bunke. Rör omkring och låt svälla i 5 min

Finhacka löken och blanda ner i smeten tillsammans med köttfärs, smulad fetaost och övriga ingredienser

Blanda smeten väl

Forma runda biffar av smeten

Stek ca 5 min tills de är genomstekta

Servera de stekta biffarna tillsammans med klyftpotatisen och tzatzikin med en grönsallad.


Irish Stew med Colcannon

Irländsk nationalrätt, avnjutes lämpligen med rött vin och kanske ett glas Irländsk Whisky

400 gr Grytbitar

1 pkt bacon

1 stor gul lök

2 klyftor vitlök

2 morötter

1 flaska mörk öl av Irländsk typ

1 lagerblad

2 buljongtärningar

1 msk vetemjöl

Gör så här

Skär köttet i mindre bitar

Hacka bacon, morot, lök och vitlök

Fräs bacon, lök och vitlök och ställ åt sidan

Fräs köttet i en gryta. Pudra över vetemjölet och rör om

Tillsätt öl lite i taget.

Lägg i de hackade morötterna och lagerbladet

Lägg i bacon och lökfräset.

Låt koka länge på svag värme. Gärna 3 timmar

När grytan är klar tillsäät en matsked svart vinbärsgele. Salta och peppra

Servera rykande varm med colcannon och häll rikligt med hackad persilja på grytan.

Colcannonon

7 medelstora potatis

1 hackad stekt lök

1 morot finstrimlad

Persilja

Riven ost

Mosa den kokta skalade potatisen med gräddmjölk och lite smör

Koka morotsstrimlorna i en minut

Blanda morot och lök med moset

Strö över lite riven ost

Lägg moset i en ugnsäker form och grädda i 200 grader tills osten har smält. Ca 10 min

Servera till grytan med hackad persilja..

Katalanska Köttbullar

Goda köttbullar med spännande smaker

4 portioner

Köttbullar:

400 g köttfärs gärna blandfärs

3 msk Philadelphiaost med vitlökssmak

1 ägg

1 dl hackad persilja

2 hackade vitlöksklyftor

1 tsk salt

1 krm peppar

1 krm kanel

olivolja

Sås:

1 gul lok

1 vitlöksklyfta

1 paprika

olivolja

chilli

1 dl rött vin

1 burk krossade tomater

1 tsk strösocker

flingsalt

1 dl hackad persilja

Gör så här:

1. Blanda färs, ost, ägg, persilja, vitlök, salt och kryddor i en bunke.

2. Rulla smeten till sma köttbullar och bryn dem i olivolja och lite smör.

3. Hacka lök och vitlök och chilli. Strimla paprikan. Fräs grönsakerna i olivolja.

4. Tillsätt rödvinet, tomater och socker. Koka ihop under lock 15-20 minuter.

5. Blanda i köttbullar och persilja och koka cirka 5 -10 minuter.

Servera med klyftpotatis


Fyllda paprikor med tomatsås

GOD OCH MÄTTANDE RÄTT. PASSAR BÅDE TILL FEST OCH VARDAG.


2 port

4 Paprikor (snackpaprika går bra)

250 gr Köttfärs

1 Choritzokorv

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

½ dl riven ost

1 hekto Champinjoner

1 dl kokt ris

2 krm paprikapulver

Salt

Peppar

Gör så här:

Skölj paprikorna och skär ett lock av den övre delen. Om snackpaprika dela dem på mitten

Rensa bort kärnor och innanmäte från paprikan

Pensla paprikorna med olja och strö över lite salt

Stek och hacka köttfärsen så att den blir smulig

Ta av skinnet från chorizon

Hacka chorizo, lök, vitlök och svamp i små bitar

Blanda den hackade chorizon, löken, vitlöken och svampen och riset med den stekta köttfärsen

Tillsätt paprikapulvret

Stek blandningen på svag värme i 10 min. Späd med lite vatten.

Tomatsås

1 burk passerade tomater

1 matsked tomatpaste

1 buljongtärning

1 dl vatten

2 lagerblad

Några blad färsk basilika och salvia

1 krm paprikapulver

Salt

Peppar

Häll tomatsåsen i en ugnfast form

Fyll paprikorna med köttfyllningen

Stoppa ner några äppelklyftor i såsen. Kan uteslutas men paprika och äpple passar bra ihop.

Lägg i de fyllda paprikorna i formen med sås.

Strö över riven ost på de fyllda paprikorna.

Gratinera i ugn i ca 30 min i 200 grader (varmluft)

Servera med bröd och en grönsallad


Falukorv i ugn

God och lättlagad vardagsmat

Falukorv i ugn

1 halv falukorvsring

1 lök

1 tomat

4 skivor ost

Senap

Ketchup

Riven ost

4 stora potatisar

½ dl gräddmjölk

Gör så här

Ta av plasten på korven

Skär skåror i korven men inte rakt igenom

Fyll skårorna med ostskivor, lök och tomat

Blanda senap. ketchup, riven ost med lite grädde

Pensla blandningen över korven och strö över lite ströbröd

Potatismos

Koka potatisen

Mosa potatisen med en elvisp

Smaksätt med grädde och en klick smör. Salta och peppra moset

Tillsätt ett ägg

Lägg korven i en ugnsfast form och fördela moset på den lediga sidan av formen.

Grattinera i 20 -30 min

Servera med en sallad och garnera med tomater och ärtor.

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång
Vi använder cookies för att möjliggöra en korrekt funktion och säkerhet på vår hemsida, och för att erbjuda dig bästa möjliga användarupplevelse.

Avancerade inställningar

Du kan anpassa dina cookie-val här. Aktivera eller inaktivera följande kategorier och spara ditt val.