Min matfilosofi


Varför äter vi?

Svaret är enkelt vi måste äta för att överleva. Maten ger oss näringsämnen och vitaminer som är livsviktiga för oss. "Äta bör man annars dör man" heter det ju.

OK vi måste äta men varför lagar vi mat? Kan vi inte bara äta maten rå såsom djuren gör? Vad är mervärdet av att tillaga maten?

Vad säger forskningen?

Det finns forskning som säger att människan har lagat mat i två miljoner år. Ungefär lika länge som människan har känt till hur man hanterar elden. Forskningen anser också att tillagning av mat var ett viktigt steg i den mänskliga evolutionen eftersom den mer lättsmälta födan ökade vårt energintag och hjälpte våra hjärnor att växa.

Må så vara men jag tror att det finns en dimension till. Jag tror att samlas kring lägerelden som gav grottmänniskorna värme, skydd och ljus samt möjlighet att tillaga maten också har spelat stor roll i vår utveckling.

Den gemenskap och samhörighet som skapades kring elden där man satt tillsammans och kalasade på något tillagat bytesdjur. Denna gemenskap skapade starka band mellan människor och gav säkert upphov till att berätta vad som hänt under dagen och lyssna på spännande berättelser kring lägerelden.

Hur ser det ut idag?

Vi är idag stressade av alla måsten. Vi arbetar, vi städar, vi tvättar, vi läser läxor och ska ha tid med barnen och deras fritidsaktiviteter. Vi ska helst hinna med att ta hand om oss själva också i form av träning och ha tid att odla vår relation med partnen.

Har vi tid att laga mat och att samlas hela familjen och äta tillsammans?

Detta är frågor som snabbmatsbranchen försöker ge oss ett svar på. Vi har alla sett reklamen om "mamma scans köttbullar", "pulvermos" och hela färdiga måltider där det bara är att stoppa in i mikron så har man en fantastisk måltid på några minuter. Vi har också genom åren sett fenomen som "TV middagar" tänkta att ätas framför TV:n till alla hämtpizzor, happy meals och färdig thaimat. Det mest optimala vore kanske att producera tuber med näringslösning som man kunde trycka i sig framför TV:n eller datorn. Man blir mätt och sparar en massa tid.

Nej, för de flesta människor är måltider inte bara att tanka kroppen med näring utan socialt viktig med möjlighet att umgås med familj och goda vänner samtidigt som man njuter av god vällagad mat.

Ensamhushåll då?

Många lever idag ensamma och äter sina måltider ensamma. Även här tror jag att om man bemödar sig att laga riktig god mat så upplever man att måltiden blir ett välkommet avbrott och sätter guldkant på vardagen.

Vegeterianer och veganer

Jag har all respekt för människor som tagit beslutet att inte äta kött. Det kan vara av olika etiska eller miljöskäl. Det går att laga fantastisk god mat utan att använda kött. Det finns många bra köttersättningsprodukter i handeln som ger samma proteinmängd och näringsinnehåll som kött. Köttindustrin men även företrädare för en mer vegetarisk kost försöker på olika sätt sälja in sina budskap till oss men det är naturligtvis upp till var och en att själv bestämma hur man vill leva sina liv.

Vad tycker jag?

Själv så älskar jag måltider som innehåller kött eller fisk men det går att minska ner lite på köttet och i stället kombinera dessa måltider med vegetariska ingredienser som t.ex baljväxter och bönor och fantastiskt goda grönsaker som sparris, tomater och sallader. Hur kan man bättre hedra det stackars djuret som fått sätta livet till för att jag ska få en biff på min tallrik än att tillaga det så bra man kan så att det blir en fantastisk läcker måltid gärna tillsammans med ett glas gott rött vin.

Smaklig Spis


Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång