Sallader
Goda sallader

Räksallad
Räksallad
1 dl skalade räkor
1 dl strimlad romansallad
2 ägg
8 minitomater
6 skivor gurka
2 st minipaprikor
1 dl valfri ost skuren i cm stora kuber
2 skivor salami skuren i bitar (kan uteslutas)
Vinigrett
4 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger
Salt
Peppar
1 krm torkad timjan
Hacka grönsakerna i lagom stora bitar
Hacka de kokta äggen
Blanda grönsaker, räkor, hackade äggen, ost och salami
Blanda olja, vinäger och kryddor till vinigretten
Servera salladen på ett uppläggningsfat med vinigretten vid sidan om och gärna tillsammans med skivad baguett.
Club Sandwich
Perfekt till en fredagskväll med ett glas gott rött vin
2 pers
Sandwich
1 Kycklingfile skuren i tunna skivor
4 skivor bacon
1 Avokado
1 Tomat
4 salladsblad
4 brödskivor (rostbröd)
1 rödlök skuren i skivor
Majonäs
1 äggula
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk dijonsenap
2 dl olja (majsolja)
Salt och peppar
Blanda ihop ingredienserna utom oljan i en skål.
Vispa med en gräddvisp.
Tillsätt oljan droppvis under vispning.
Vispa tills majonnäsen blir krämig (ca 15 min)
Smaksätt med salt och svartpeppar.
Potatischips
Skiva 2 potatisar tunt.
Stek dem i lite olivolja tills de blir knapriga.
Har man tillgång till en Airfryer så kan man med fördel använda sig av denna.
Gör så här
Salta och peppra på Kycklingskivorna och stek dem i lite olivolja
Stek baconskivorna och låt de rinna av på ett hushållspapper. Baconen ska vara knaperstekt.
Skiva avokado, tomat och rödlök.
Stek brödet i lite olivolja tills de blir gyllenbruna
Börja med att lägga på salladsbladen på de stekta brödskiva.
Lägg på den stekta kycklingen
Lägg baconen ovan kycklingen
Fortsätt med den skivade avokadon och tomaten
Lägg lite majonnäs mellan lagren och rikligare på översta lagret.
Avsluta med en stekt brödskiva. Stick gärna en grillpinne genom smörgåsen så håller den
Ihop bättre.
Tompas Cubanos
God och mättande macka från Miami
20 cm baguette halverad
1 tunn skiva stekt fläskstek (Karre eller fläskytterfile)
1 tunn skiva rökt skinka
1 skiva ost (smakrik)
Smält smör
Några skivor gurka och eller tomat
Senap
Gör så här
- Pensla båda baguettehalvorna rikligt med smält smör
- Lägg fläsksteken på underdelen av Baguetten
- Lägg på en skiva rökt skinka
- Bred senap på skinkan
- Lägg på en skiva ost
- Lägg på gurkan eller tomaten
- Lägg på den andra baguettehalvan som lock
- Värm i en grillpanna med med tung gryta i press ovanpå baquetterna tills osten har smält
Servera med en grönsallad och ett glas rött vin och njut
Tompas grönsakssallad
Frisk och god sallad. Passar utmärkt till skinka och korv

4 portioner
- 2 kokta fasta potatisar
- 1 mellanstor kokt morot
- 1 kokt palsternacka
- 1 liten bit kokt rotselleri
- 3 hårdkokta ägg
- 1 purjolök, salladslök eller hackad gul lök
- 1 dl frysta ärtor
- 1 äpple
- 4 msk äkta (lätt) majonäs
- 1 hackad saltgurka
- 1 tomat
- salt
- peppar
Finhacka alla grönsaker, äpple och två ägg lägg i en stor skål, eller bunke.
Tillsätt ärtorna
Salta & peppra efter tycke & smak.
Tillsätt 1 msk olivolja och blanda om.
Tillsätt majonäsen och blanda.
Smaka av med ev mer salt och/eller peppar.
Plasta in och låt stå minst en timme i kylskåp.
Vid servering garnera med det tredje ägget och tomatklyftor.
Gott till skinka och korvar.
Chevretoast
Mycket god förrätt med getost och syra och sötma från vinägern och honungen.

6 pers
En rulle getost typ chevre
5 skivor rostbröd
Flytande honung
Vinäger
Svartpeppar
Salllad (rucola)
Cocktailtomater
Gör så här:
- Stansa med hjälp av ett glas ut runda bitar från ett rostbröd. Ca 2 st per brödskiva.
- Stek dessa i smör på svag värme tills de har fått lite färg.
- Skär getosten i ca 1cm stora bitar
- Lägg getosten på brödskivorna i en ugnsform.
- Häll på bröden en en skvätt flytande honung och lite vinäger. Peppra rikligt med svartpeppar.
- Gratinera i ugn 200 grader i ca 10 min eller tills bröden fått lite färg.
Servera omedelbart med lite sallad gärna rucola och några cocktailtomater.