Soppor

Trattkantarellsoppa

Trattkantarellsoppa ca 1,3 l
1 charlottenlök
1,5 dl finhackad trumpetsvamp (kan uteslutas)
1,5 dl finhackade trattkantareller
1-2 msk smör
2 msk vetemjöl
7 dl viltbuljong (eller köttbuljong)
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl creme fraiche
0,5 msk soja
3 krossade rosépepparkorn
3 msk madeira (kan uteslutas)
Skala och finhacka löken. Fräs lök och svamp i smör i en gryta. Strö över
mjölet. Rör om. Späd med buljongen. Låt koka på svag värme ca 10 min.
Tillsätt grädde, mjölk creme fraiche, soja och rosépeppar. låt koka 5-10 min.
(Tillsätt madeiran). Smaksätt ev. med salt och peppar.
Tompas Köttsoppa
Smakrik soppa för kyliga vinterdagar
2-4 personer
2 morötter
4 potatisar
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 skivor lövbiff
3 stora champinjoner
1/2 paprika
1 medelstark röd chilli
1 fingertjock bunt med spagetti
1 kryddmått timjan
1 buljongtärning
Gör så här
1. hacka grönsakerna, svampen och paprikan i cm stora bitar. Bryt spagettin i cm stora bitar
2. skär lövbiffen i små bitar. Marinera den gärna innan för mera smak
3. Stek lövbiffsbitarna hastigt i en het panna och ställ åt sidan
4. lägg rotfrukterna ,svampen och den hackade chillin i en gryta och stek lite lätt tills löken är genomskinlig
5. tillsätt 5 dl vatten och lägg i buljongtärningen
6. lägg i den brutna spagettin
7. låt koka i ca 20 min tills potatis och morötter är mjuka. Späd med mer vatten om det behövs
8. häll i den skivade paprikan och köttet och låt koka i 5 min till
9. smaksätt med salt och peppar
tid ca 40 min
Servera med en varm gratinerad ostsmörgås
Jordärtskockssoppa med potatis och bacon
Härlig len soppa som kam användas både till förrätt och huvudrätt
4 pers
1 pkt bacon
5 medelstora potatisar
6 jordärtskockor
Purjolök ca 1 dm
Buljongtärning
Lagerblad
Timjan (torkad)
1 dl grädde (Brukar använda syrad grädde)
Gör så här
* Skiva och stek bacon och låt det rinna av på hushållspapper
* Skala och skiva kockorna och potatisen. Skiva purjolöken
* Stek kockor, potatis och purjolök med lite olja i en gryta ett par minuter
* Häll på 1 liter vatten och buljongtärning och ett lagerblad och en nypa timjan
* Låt koka i 20 min tills rotfrukterna är mjuka
* Mixa soppan med en mixerstav tills den är helt slät
* Smaka av med salt och peppar. Var försiktig med saltet för baconet är salt
* Tillsätt grädde och låt soppan bli varm men inte koka
* Lägg i det tärnade stekta baconet och lite hackad persilja.
* Häll eventuellt i en skvätt madeira (Kan uteslutas)
Servera gärna med vitt bröd eller gratinerade varma ostsmörgåsar