Tompas lilla såsskola

En god sås är pricken över i:et till en god måltid. En köttbit med pommes och bearnaisesås eller varför inte hemgjorda köttbullar med brunsås och lingonsylt. Många tycker att det är svårt att göra sås men det finns några enkla tricks som hjälper dig att lyckas.


Smörsåser:

Smörsåser är såser som innehåller ägg och smält smör som bearnaise eller hollandaise. Några enkla tips här är att alla ingredienser har rumstemperatur. Ta ut äggen ur kylen i tid så att de hinner få rumstemperatur. Det smälta smöret ska också hinna svalna innan du häller det i såsen. Tillaga alltid såsen i en kastrull som står i ett vattenbad. Några droppar kallt vatten kan rädda en sås som är på väg att skära sig. Använd alltid en ny ren sked när du smakar av.

Vispa vispa vispa hela tiden i såsen.

Gräddsåser:

Gräddsåser innehåller buljong, grädde och vinbärsgelé. T.ex. brunsås. Tipset här är att hitta balansen mellan buljongen grädden och gelen. Smaka av och tillsätt mer grädde eller gelé och smaka av igen. Fortsätt så tills du är nöjd. Gräddsås ska koka lätt i 5 minuter så att mjölsmaken försvinner. Buljongen kan vara ox, kalv, kyckling eller grönsaksbuljong som all har sina egna smaker. Man kan med fördel även använda steksky. Var försiktig om du använder soya. Soyan tar lätt över smaken.

Vitsås (Bechamel)

Bechamel innehåller mjölk, smör och mjöl. Används ofta till t.ex lasagne eller gratänger.
Den kan också smaksättas med lök, persilja, pepparrot och vitt vin. Tipsen här är att inte bränna såsen. Ett annat bra tips är att i den varma såsen lägga en klick smör på ytan så slipper man skinn på såsen.

Rödvinssås:

Består av rött vin, finhackad schalottenlök, lagerblad, timjan och kalvfond. Man reducerar såsen tills halva mängden återstår och tillsätter sedan kalvfonden. Blanka av med en smörklick.  Mycket gott till stekt kött.

Kalla såser:

Kalla såser är ofta gjorda på ägg och olja (majonäs och aioli) eller crème fraiche, gräddfil eller yoghurt. Kan även vara avokado som t.ex. guacamole. Här gäller det att använda sitt smaksinne och sin fantasi. Det mesta går att blanda in i kalla såser. Mina personliga favoriter är aioli, guacamole, tzatziki och humus.

Till sist:

Det finns såser och färdiga påsar med såspulver att köpa i handeln men gör din sås själv. Det är inte så svårt och du vet vad den innehåller.

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång