Vad ska vi äta till middag

Känns frågan igen?

Är inte detta något vi brottas med dagligen? Middagen ska vara god, vällagad nyttig och inte allt för dyr. Det är inte lätt för matlagaren att få ihop dessa saker och dessutom göra det dagligen. Frågar du dina barn så kanske svaret blir pizza, pannkaka och glass.

Hur ska man då tänka?

Jag tror att man ska sätta sig ner och fundera på vad är jag sugen på. Lagar man till något som man själv tycker om så är det lättare att man lyckas med smaksättning och kryddning än om man slaviskt följer ett recept. Chansen ökar att familjen eller matgästerna gillar det du ha lagat.

Nyttigheten då?

Jo om man försöker hålla sig till den så kallade tallriksmodellen, en tredjedel grönsaker, en tredjedel kolhydrater (pasta, ris potatis) och en tredjedel protein (kött, fisk, ägg, bönor) så blir maten ganska nyttig. Denna modell går att tillämpa på de flesta maträtter. Om maten inte smakar gott så spelar det ju ingen roll hur nyttig den är om ingen äter den. Om någon serverar leverstuvning med broccoli och brysselkål till mig så skulle jag kasta den i soporna direkt.

Ekonomi och Miljö

Det finns naturligtvis andra aspekter än smak och matens nyttighet att ta hänsyn till. Ekonomi t.ex. Kobe biff är säkert gott men inte många som har råd att äta detta särskilt ofta. Allergier är en annan faktor som spelar roll i valet av mat. Miljön är också viktig, var och hur är maten producerad och hur är den transporterad.

Sammanfattningsvis välj något som du själv är sugen på då ökar chansen att även andra uppskattar din mat.


Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång