Vin och Mat
Blunda och tänk dig att framför dig står en tallrik med något som du verkligen tycker om.
Du smakar på maten och det smakar helt gudomligt. Tänk dig också att bredvid tallriken står ett glas med ett gott vin. Du har fortfarande smakerna från den gudomliga maten i munnen när du tar en klunk av det goda vinet. Hur kändes det? Blev inte maten ännu mer gudomlig när du drack av vinet i din fantasi.
Vin får maten att sjunga brukar man säga. Om man nämner ordet vin så brukar de flesta människor få associationer till fest och god mat.
Vin får maten att blomma.
Ett glas sval Chardonnay till panerad stekt gös med pressad potatis och citronsås är en lisa för själen. Eller en god Rioja till lammytterfilén. Rödvin och ost passar som handen i handsken.
Hur ska man då tänka när man väljer vin till maten?
Som alltid så är det individuellt man måste smaka sig fram. Jag tror att man måste bygga upp ett smakbibliotek i huvudet. Har man någon gång druckit ett vin som man tyckte passade utmärkt till maten man åt. Fundera då på vad det var som gjorde att passade så bra. Var det syrorna i vinet som matchade syrorna i maten. Var det en viss sötma i vinet som passade till den lite beska smaken i maten.
Äta först och dricka sen
I Sverige har vi en tendens att först äta och dricka vårt vin först när maten är slut på tallrken detta beteende gör att vi lätt går miste om fantastiska smakkombinationer t.ex hur smakar den krämiga potatisgratängen tillsammans med vinet eller hur smakar den marinerade köttbiten. Prova att smaka av alla delar på tallriken tillsammans med vinet så kommer du att uppleva nya spännande smaksensationer.
Rött till kött vitt till fisk
Detta är en gammal tumregel som inte alltid stämmer och vad dricker man då till vegetariska rätter. Man måste helt enkelt prova sig fram. Vissa rätter som innehåller t.ex kokta ägg, färska tomater eller kapris kan vara knepiga att välja vin till. Ett vin med lite högre syra brukar kunna lösa detta. En sak är säkert ett dyrare vin passar inte nödvändigtvis bättre till maten än ett billigare. Det är smakkombinationen som är det viktiga.
Släck törsten med vatten inte vin
Och kom ihåg törst släcker man med ett glas vatten vinet ska drickas för att dess smaker ska gå hand i hand med smakerna i maten. Servera alltid ett glas vatten när du serverar vin.